اندیشۀ “وحدت نوين جهانی” در سال ۱۳۱۲ بصورت هستۀ اوليه، پيرامون يكتاپرستی و خداشناسی در مقابل باورهای مارکسیستی زمان تأسيس گرديد، در سال ۱۳۳۰ تحت عنوان انجمن تبليغات اسلامی و با همّت جمعی از ياران ، رسماً با هدف پالايش عقايد دينی از خرافات و نماياندن حقيقت دين ، به نشر عقايد اسلامی پرداخته و پس از سالها فعاليت فكری – فرهنگی در عرصۀ روشنفكری دينی ، از سال ۱۳۴۶ با تبديل به انجمن وحدت نوين جهانی ، پای به عرصۀ بين الملل نهاده و فعاليتهای روشنفكری دينی خود را پس از اقبال در بين جوانان ميهن ، در مجامع جهانی نيز گسترش میدهد .
انتشار تئوريهای مكتب روحی و حكمت نوين و متعاقباً مخالفتها و موافقتها و ساير عوامل، دلايلی بودند كه اين مكتب را در آن زمان توفيق بخشيدند ، اما از سالهای پايانی دهۀ ۵۰ به بعد ، فعاليتهای اين مكتب كه در دهه های پيش جهانی شده بود ، بعلت رحلت دو تن از رهبران بانفوذ خود به افول گرائيد و ازسال۶۱ نيز با به زندان كشيده شدن شاخصترين چهرۀ گردانندۀ آن بطور كلی متوقف گرديد .
در سال ۵۹ “حشمت الله دولتشاهی“ رهبر و بنيانگذار مكتب ، و متعاقب آن در سال ۶۰ “دكتر عطاءالدوله شهاب پور“ تحول يافته و وحدتيان پس از حدود ۵۰ سال فعاليت ، دو تن از رهبران خود را از دست دادند. “علی اشرف كشاورز“ تنها رهبر بازماندۀ آن دوران ، كه پس از رحلت ياران خود همچنان در عزلت بسر میبرد ، از دور ناظر برگزاری جلسات روزانه و پر ازدحامی بود كه با حضور جوانان حقيقت جو ، توسط “سخنگو” اداره میشد .
اين دورۀ حيات جديد مكتب نيز به دليل ضايعۀ تأسف بار رحلت سخنگو به انتها رسيد ولی به مصداق ” هرگز هدر نشد زحمت عاشقان حق ” ، جوانه ای كه از دل تعليمات سخنگو در زمان جلسات وی بر تنۀ درخت اين مكتب زده شده بود تبديل به نهالی گشته و به تبليغ ادامه میدهد.
اين نهال وحدت با پايه قراردادن تعليمات خود بر اساس تعامل حكمت نوين با انديشه های نو ، اكنون پس از آنكه ۱۹ سال از عمر آن میگذرد به صورت مستقل و تحت عنوان “ انجمن رهروان وحدت نوين جهانی “ ميزبان انديشۀ شما میباشـد .
از سوی ديگر نيز در سال ۷۹ آقای علی اشرف كشاورز ، آخرين بازماندۀ حلقـۀ مؤسسين و رهبری ، پس از سالها سكوت و نظارت، به تشكيل جلساتی تحت عنوان “ وحدت نوين جهانی“ اهتمام نمود و اساس تعليمات خود را بر پايۀ دانش سنتی و پيشين وحدتيان بنا نهاد.
در سالهای اخير دامنۀ تبليغات انجمن وحدت ، به دليل مهاجرت برخی از هواداران ، به كشورهای مختلف اروپایی و نيز امريكا كشيده شده ولی در ايران نیز انجمن رهروان وحدت نوین جهانی اهتمام به پاسداشت اعتقادات رهبران حقیقت جو و دیندار خود دارد .